Varčna hiša s presežkom energije
2. 10. 2014  •  Tehnologija, Okolje

Mrzle zime ter vroča poletja so znosnejši, če lahko prostor okoli sebe ogrejemo ali ohladimo. Spreminjanje temperature okolice ni zastonj, zimski in poletni stroški pa se med sabo ne izničijo, temveč le seštevajo. Stroške lahko zmanjšamo na različne načine, a pravi rezultat lahko ponudi le hiša, s katero bomo več energije pridelali, kot porabili. Ena prvih takih stoji v Washingtonu.

Okolica Washingtona je bila minulo zimo deležna nenavadno veliko snega. Temperature so bile pet mesecev podpovprečno nizke, snega pa je bilo dvakrat toliko kot običajno. A je varčna hiša v enem letu kljub temu ustvarila 13.086 kilovatnih ur (kWh) električne energije oziroma 491 kilovatnih ur več, kot jih je porabila. Idejo te varčne hiše imenujejo "skupna ničla" (net-zero), saj v vsem letu v električno omrežje odda vsaj toliko električne energije, kot jo porabi.


Varčna hiša je v enem letu več energije ustvarila, kot porabila. Vir: NIST.

Hiša je zgrajena energetsko učinkovito, uporablja energetsko učinkovite naprave, vodo ogreva s sončno energijo in električno energijo pridobiva s sočnimi celicami. Navadno bi hiša v njenem okolišu vsako leto porabila 27.000 kilovatnih ur električne energije. Ker pa je imela varčna hiša na koncu leta celo presežek energije, bi s prodajo energije zaslužili 3.430 € (4.400 USD) oz. vsak mesec 285 €.

Energetsko učinkovitost hiše so spremljali eno leto, od julija 2013 do konca junija 2014. Vsi meseci niso energetsko enako učinkoviti. Hiša je ustvarila občutno več energije, kot jo je porabila, med julijem in oktobrom lani. Od novembra do februarja, ko je prostore treba ogrevati in hkrati na sončne celice pade manj svetlobe, je hiša delovala s primanjkljajem. Že marca je proizvedla več, kot porabila, aprila pa je skoraj vsak dan delovala s presežkom in v električno omrežje oddajala višek električne energije.

V grafu so za lažjo predstavo, kako se v različnih mesecih spreminjata porabljena in proizvedena električna energija, podatki predstavljeni od januarja do decembra, čeprav se je raziskava začela julija lani in končala junija letos.


Mesečna poraba in proizvodnja električne energije. Prevedeno po: J. D. Kneifel, Life-Cycle Cost Comparison of the NIST Net Zero Energy Residential Test Facility to a Maryland Code-Compliant Design, str. 23.

Najpomembnejša razlika med to in ostalimi hišami v okolici je termalni ovoj, ki ga predstavljata podvojena izolacija sten in streh ter zračna pregrada za omejitev neželenega zračnega toka. S tem se stroški zimskega ogrevanja in poletnega ohlajanja prostorov bistveno zmanjšajo, a investicija predstavlja pomemben začetni strošek. K njemu je treba prišteti med drugim vsaj še stroške sončnih celic, trojno zastekljena okna ter energetsko varčne naprave.

V prihodnje se bomo vedno pogosteje srečali z energetsko učinkovitimi in varčnimi zgradbami. Raziskave in razvoj tehnologij ustvarjajo nove, učinkovitejše materiale za boljšo izolacijo, razvijajo se učinkovitejše sončne celice, ki bodo lahko ob enakih pogojih pridobile še več električne energije (imele bodo boljši izkoristek). Kakor so varčne hiše lahko uspešne pri nižanju stroškov, je njihova izdelava cenovno zahtevna. Mnogokrat je varčno zgradbo lažje zgraditi na novo kot nadgraditi starejše zgradbe s potrebnimi napravami in izolacijo, a novi materiali lahko spremenijo tudi to.

Zavedati se moramo, da problema prevelike potrošnje energije ne bo rešila nobena tehnologija, če do varčevanja ne bomo spremenili svojega odnosa. Premislimo, na kakšen način lahko že z enostavnimi koraki zmanjšamo izgubo energije: zračenje, razsvetljava, izklapljanje naprav ... Kako pa z recikliranjem varčujemo z energijo? Nič nas ne ovira pri pametnejši rabi energije - že danes.


NIST (National Institute of Standards and Technology) je zvezna agencija Združenih držav Amerike, ki deluje v okviru US Department of Commerce. Ena izmed njihovih nalog je opravljanje raziskav, ki krepijo nacionalno tehnološko infrastrukturo in pomagajo podjetjem pri stalnem napredku produktov in storitev.

Izvorni prispevek z naslovom NIST Test House Exceeds Goal; Ends Year with Energy to Spare je bil objavljen 1. julija 2014 na spletni strani NIST.

Benjamin Kralj

Vir: nist.gov


Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-08-18 19:28:503.233.217.106