27. oktober - svetovni dan delovne terapije
27. 10. 2015  •  Izobraževanje

Delovna terapija je samostojna zdravstvena stroka, ki z uporabo namenskih aktivnosti spodbuja okrevanje posameznika po poškodbi, izboljša kronično ali prirojeno bolezen ter vpliva na posameznikovo boljše počutje.

Delovni terapevti delamo z otroki, mladostniki, odvisniki in starostniki; z ljudmi po poškodbah glave, hrbtenice, roke in drugih poškodbah; po amputacijah, kapeh; z ljudmi s kronično bolečino, psihiatričnimi bolniki in ljudmi z drugimi kompleksnimi obolenji.


27. oktober je svetovni dan delovne terapije od leta 2010.
Vir: WFOT

Če fizioterapevt bolniku pomaga okrevati z razgibavanjem, mu delovni terapevt pomaga najti aktivnosti, ki mu veliko pomenijo in jih rad izvaja. Na primer: fizioterapevt razgibava bolniku ramo, delovni terapevt pa ga uči slačenja in oblačenja zgornjega dela telesa, pri čemer ga ovira slabša gibljivost rame zaradi poškodbe (npr. padca s kolesom). V kolikor samo s prilagoditvijo tehnike oblačenja ali oblačil samih ne dosežemo željenega cilja, delovni terapevti predpisujemo različne medicinsko-tehnične pripomočke. Bolnike učimo njihove pravilne in varne uporabe.


Aktivnost za razgibavanje zapestja.
Foto: Barbara Osolnik

Cilj delovne terapije je največja možna samostojnost posameznika in to, da je pri tem tudi varen.
"Zdravnik mi je rešil življenje, delovni terapevt ga je naredil vrednega živeti"
Delo delovnega terapevta je zelo razgibano in pestro, velikokrat moramo biti pri svojem delu zelo kreativni in iznajdljivi, hkrati pa tudi prilagodljivi, saj delamo v timu z drugimi strokami, kot so npr.: zdravnik, psiholog, socialni delavec, medicinske sestre, fizioterapevt in drugi.

Delovna terapija je krasen zdravstveni poklic in, če bi se še enkrat odločala, bi se z velikim ponosom ponovno odločila za opravljanje tega poklica.

Barbara Osolnik, diplomirana delovna terapevtka


Povezane novice:
16. september - mednarodni dan zaščite ozonske plasti

Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-08-18 17:53:093.233.217.106