Okolje

Žetvena Superluna in redek Superlunin mrk
25. 9. 2015
V ponedeljek, 28. septembra, zjutraj bo polna Luna zašla v Zemljino senco v popoln Lunin mrk. Ne gre za običajen Lunin mrk. Luna bo to noč dosegla perigej - točko, v kateri je med svojim potovanjem okoli našega planeta najbližje Zemlji - zato bo videti večja kot običajno.
16. september - mednarodni dan zaščite ozonske plasti
16. 9. 2015
Danes, 16. septembra, je mednarodni dan zaščite ozonske plasti.
Varčna hiša s presežkom energije
2. 10. 2014
Mrzle zime ter vroča poletja so znosnejši, če lahko prostor okoli sebe ogrejemo ali ohladimo. Spreminjanje temperature okolice ni zastonj, zimski in poletni stroški pa se med sabo ne izničijo, temveč le seštevajo. Stroške lahko zmanjšamo na različne načine, a pravi rezultat lahko ponudi le hiša, s katero bomo več energije pridelali, kot porabili. Ena prvih takih stoji v Washingtonu.
Komarji: zakaj so me popikali, tebe pa ne?
25. 9. 2014
Poletni in jesenski večeri v naravi se pogosto spremenijo v otepanje pred malimi nadležnimi žuželkami. Zdi se, kot da smo na vsakem koraku lahek plen komarjem, ki iščejo požirek naše krvi. Po koncu večera ali noči ob odprtem oknu preštevamo svoje "bojne rane", srbeče posledice njihovih obiskov. Pogosto opazimo, da nimamo vsi enako število pikov ter da nekatere med nami komarji raje pičijo kot druge.
Zaskrbljujoče taljenje na Antarktiki
22. 5. 2014
Opazovanje taljenja ledu na Antarktiki je pokazalo, da se led na zemeljskem južnem kontinentu danes tali hitreje kot pred leti. Po podatkih meritev, ki jih je opravil satelit Evropske vesoljske agencije (ESA) CryoSat-2, so znanstveniki izračunali, da Antarktika vsako leto izgubi za 159 Gt (159 x 1012 kg) ledu.
Slike sončnih zahodov razkrile onesnaženost ozračja skozi stoletja
24. 4. 2014
Grški znanstveniki so z opazovanjem umetniških del ugotovili, da se v barvah, ki so jih umetniki uporabili za slikanje sončnih zahodov, skrivajo pomembne informacije. Predstavljaj si slikarja, ki stoji ob robu jezera in slika sončni zahod. S čopičem po platnu vleče poteze izbranih barv in skuša čim natančneje zabeležiti trenutek. Izbira barve, kot jih vidi, s tem pa nehote zabeleži stanje delcev v ozračju.
Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-08-18 18:05:353.233.217.106