Komarji: zakaj so me popikali, tebe pa ne?
25. 9. 2014  •  Okolje

Poletni in jesenski večeri v naravi se pogosto spremenijo v otepanje pred malimi nadležnimi žuželkami. Zdi se, kot da smo na vsakem koraku lahek plen komarjem, ki iščejo požirek naše krvi. Po koncu večera ali noči ob odprtem oknu preštevamo svoje "bojne rane", srbeče posledice njihovih obiskov. Pogosto opazimo, da nimamo vsi enako število pikov ter da nekatere med nami komarji raje pičijo kot druge.

Mednarodna skupina znanstvenikov z Nizozemske, iz Združenih držav Amerike in Nemčije je morda našla odgovor prav na to vprašanje. Raziskovali so vzroke, zakaj se izbrana vrsta komarjev (Anopheles gambiae) raje hrani na enih kot na drugih osebah.


Komar vrste Anopheles Gambiae. Vir: Wikipedia

Komarji ženskega spola (komarke) si pri iskanju svojega gostitelja in najbolj primernega mesta za pristanek pomagajo z zaznavanjem toplote in vlage, z vidom ter vohom. Vsak človek ima nekoliko drugačen vonj, pri ustvarjanju vonja pa imajo pomembno vlogo kožne bakterije. Človeški pot je brez vonja. Če na koži ne bi bilo bakterij, tudi vonja ne bi zaznali. Človeški vonj je tako povezan s prisotnostjo mikroorganizmov določene vrste na koži.

Znanstveniki so k raziskavi povabili 48 odraslih moških, ki so jim naročili, naj v času raziskave ne pijejo alkohola, ne jedo česna, čebule ali začinjene hrane, naj se ne tuširajo in ne uporabljajo odišavljene kozmetike. Priskrbeli so jim najlonske nogavice ter jih prosili, naj jih nosijo 24 ur pred odvzemom vzorca. Od vsakega sodelujočega so zbrali z levega podplata po tri vzorce. Vzorce so uporabili v eksperimentu z olfaktometrom ter v njih določili tudi prisotnost posameznih bakterij.
Olfaktometer je naprava, ki omogoča primerjavo dveh ali več vonjav.

Primera olfaktometra. Vir: TotalPict

Olfaktometer v tej raziskavi je bil zgrajen iz treh cevi: po dveh so se širile analizirane vonjave, skozi tretjo so vstopali komarji in prileteli do križišča z drugima dvema cevema. Ker je iz vsake cevi prihajal drugačen vonj, so se komarji odločili, po kateri cevi bodo leteli naprej. Število komarjev v vsaki cevi je pokazalo, katere vonjave komarje bolj privabijo.
Na spodnjem videu si lahko ogledaš poskus z olfaktometrom in komarji, ki so izbirali med obema vonjavama, ki so ga izvedli znanstveniki v neki drugi raziskavi.

Poskus z olfaktometrom za določanje priljubljenosti vonjev pri komarjih. Vir: YouTube

Znanstveniki so ugotovili, da je privlačnost za komarje povezana s številom bakterij na koži. Poleg števila, je pomembna tudi njihova pestrost. Posamezniki z večjo pestrostjo bakterij so za komarje manj zanimivi, prav tako tudi tisti, ki imajo na koži nekatere vrste bakterij (Pseudomonas in Vaiovorax). Vloga teh bakterij še ni dobro raziskana, a znanstveniki menijo, da bi te lahko pretvarjale "vabljive" snovi v takšne, ki komarjev ne privabljajo; lahko bi drugim bakterijam blokirale proizvodnjo "vabljivih" snovi; lahko bi same proizvajale snovi, ki komarje odganjajo, ali pa ustvarjale snovi, ki "vabljive" snovi zamaskirajo.

Izbira komarjev za raziskavo ni bila naključna, saj ima izbrana vrsta (Anopheles gambiae) pomembno vlogo pri širjenju malarije. Ugotavljanje vzrokov za večje ali manjše število pikov tako prispeva k boljšemu poznavanju vzrokov širjenja bolezni, izboljšavi zdravstvenih razmer, pripravi ustreznih ukrepov in repelentov.

Ko te bo naslednjič kdo vprašal, zakaj so njega komarji povsem popikali tebe pa komaj kakšen, bo odgovor na dlani: na koži imaš drugačne bakterije kot on. Morda je tvoja populacija bolj pestra ali pa imaš bakterije, ki s svojim delovanjem komarje odganjajo.


Poročilo raziskave je bilo pod naslovom Composition of Human Skin Microbiota Affects Attractiveness to Malaria Mosquitoes objavljeno 28. decembra 2011 v strokovni reviji PLOS ONE.

Benjamin Kralj

Vir: www.plosone.org, en.wikipedia.org, totalpict.com, youtu.be


Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-08-18 19:49:043.233.217.106