Defibrilator: znanje in tehnologija rešujeta življenja
15. 7. 2015  •  Izobraževanje

Človek v srčnem zastoju potrebuje takojšnjo pomoč - brez pomoči bo umrl. Vsako minuto, ko ne izvajamo temeljnih postopkov oživljanja (TPO, razlaga postopkov v zloženki), se možnost preživetja zmanjša za približno 10 %. Če pa k človeku v srčnem zastoju pristopimo in začnemo izvajati temeljne postopke oživljanja in uporabimo avtomatski zunanji defibrilator (AED) v prvih nekaj minutah po srčnem zastoju, je možnost preživetja kar 50-75 %.

Srčni zastoj
Srčni zastoj je stanje, ko srčna mišica ne more zagotavljati zadostnega krvnega obtoka. V takem stanju je človek neodziven in ne diha. Če smo priča srčnemu zastoju (človek se zgrudi pred nami), lahko človek kratek čas še agonalno diha (občasno, neredno dihanje, kot hlastanje za zrakom) ali pa ima krče celega telesa, ki so podobni epileptičnemu napadu. V nekaj minutah tudi takšno dihanje in krči povsem izzvenijo, človek postane povsem neodziven, negiben in ne diha več.
Obstoječa mreža nujne medicinske pomoči lahko le v redkih primerih zagotovi prihod na kraj intervencije samo v nekaj minutah. Na območju Prehospitalne enote Ljubljana je povprečni čas prihoda nujne vožnje na kraj intervencije 10 minut. Dostopni čas variira zaradi razgibanosti terena od nekaj minut do več kot pol ure. Zato je očividec, ki je priča srčnemu zastoju, ključen člen v verigi preživetja. Očividec ugotovi, da je človek v srčnem zastoju, pokliče nujno medicinsko pomoč (številka 112), začne z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja in uporabi AED.

Avtomatski zunanji defibrilator (AED)
AED je elektronska naprava, ki sama prepozna srčni ritem in lahko ob motnji srčnega ritma dovede električni sunek. Uporaba naprave je enostavna in prilagojena vsakomur, tudi tistim, ki je še nikoli niso uporabljali. S pritiskom na gumb za vklop nas naprava vodi z jasnimi navodili: z zadnje strani naprave vzemite elektrodi in ju nalepite na prsni koš, kot je prikazano (eno elektrodo nalepimo pod desno ključnico in drugo pod levo pazduho), vsi stran, ne dotikajte se bolnika - analiza ritma.
Nato sta možni dve nadaljevanji:
1. električni sunek je priporočen - vsi stran, polnim (slišimo zvok, ko se polni AED), pritisni utripajoč rdeč gumb - pogledamo, da se nihče ne dotika bolnika, nato pritisnemo na utripajoč rdeč gumb in počakamo na nadaljnja navodila;
2. električni sunek ni priporočen - nadaljuj s temeljnimi postopki oživljanja.


Univerzalen znak, ki označuje, kje se nahaja avtomatski zunanji defibrilator (AED).
Vir: AED baza Slovenije


Zemljevid vseh AED v Sloveniji. Dostopen je na spletni strani AED baze Slovenije.
Pomembno je izvajanje temeljih postopkov oživljanja
Po podatkih, ki jih je zbrala asist. mag. Mateja Škufca, dr. med. spec., je na območju, ki ga pokriva Prehospitalna enota Ljubljana, v obdobju med letoma 2008 in 2012 pristopilo k izvajanju temeljnih postopkov oživljanja 51 % ljudi, ki so bili priča srčnega zastoja, 72 % teh jih je TPO izvajalo pravilno. Preživetje vseh bolnikov v srčnem zastoju je bilo do odpusta iz bolnišnice 13,2 %. Če sami nismo povsem prepričani, kako se temeljni postopki oživljanja izvajajo, nam dodatna navodila in pomoč nudi dispečer na nujni telefonski številki 112. Točna navodila si lahko ogledate na priloženi zloženki in videoposnetku projekta Stisni me močno.


V Evropi je pogostnost srčnega zastoja 37 na 100.000 prebivalcev. Najpogostejši vzrok (v 80 %) za srčni zastoj so srčno-žilne bolezni (npr. srčni infarkt, možganska kap). Najbolj ogroženi so ljudje z visoko srčno-žilno ogroženostjo, povišanim krvnim tlakom, neurejeno sladkorno boleznijo, debelostjo, kadilci ter ljudje z družinsko obremenjenostjo za srčno-žilne bolezni.

Številni projekti po Sloveniji (Koronarni klub Mežiške doline - AED rešuje življenja, projekt Stisni me močno ZD Ljubljana, Milijon srčnih točk, Občina Medvode z mrežo AED, Za življenje - študenti medicine Univerze v Ljubljani in Mariboru, iHelp, AED baza Slovenije ...) predstavljajo in ozaveščajo o pomenu temeljnih postopkov oživljanja in uporabi AED. Izboljšanje preživetja bolnikov lahko pričakujemo v prihodnjih desetletjih z načrtnim izobraževanjem v šolah, s širjenem mreže AED in aktivacijo prvih posredovalcev (prostovoljnih gasilcev v lokalnih prostovoljnih gasilskih društvih), ki naredijo poseben tečaj in se izobrazijo tudi za pomoč pri srčnem zastoju.


Zloženka (PDF) Stisni me močno in mi reši življenje z opisanimi temeljnimi postopki oživljanja in uporabo AED. Zloženka je last projekta Stisni me močno. Pred objavo ali tiskom je potrebno pridobiti soglasje projekta Stisni me močno.


Špela Baznik, dr. med., spec. urg. med., projekt Stisni me močno


Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-08-18 19:37:283.233.217.106