Rad imam šport
28. 9. 2015  •  Free time, Video

Šolarji dveh sosednjih šol ležerno preživljajo idilično sončno popoldne. Počitniško lahkotnost prekine incident, ki razpiha ogenj starih zamer in rivalstva med šolarji. Občutljivo in skrhano premirje razpada. Šolarji, ki se v novonastali situaciji ne znajdejo najbolje, na pomoč vpokličejo šolske športne junake - vsakega s svojimi vrlinami in športnim zanosom.

Vsak prihod novega športnika pospremi osebna predstavitev in predstavitev značilnosti športa, s katerim se ukvarja. Pripoved celotne zgodbe pa popestrijo njihove športne vragolije. Kateri junaki bodo prevladali in tako rešili čast in ime šole, boste izvedeli ob ogledu filma.Film Rad imam šport: Lotmerk vs. Stročja vas predstavlja uspešno dopolnitev šolskih aktivnosti z obšolsko dejavnostjo. Šolarji so se na različne načine srečali s procesi pri nastajanju filma. S pridobljenimi izkušnjami so dobili tako vpogled v filmsko produkcijo in postprodukcijo kot tudi specifična teoretična in predvsem tehnična znanja, ki jim bodo olajšala nadaljnjo filmsko ustvarjanje.

Projekt je nastal v okviru projekta Popestrimo šolo 2014/2015 na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in partnerski šoli OŠ Stročja vas. Pri oblikovanju filma je skozi celotno šolsko leto v vseh stopnjah nastajanja filma (zgodba, scenarij, fotografija, režija, igra, montaža …) sodelovalo več kot 190 šolarjev obeh šol. Projekt je vodil Miloš Bavec skupaj s še dvema mentorjema — Natašo Grof in Vitom Žerdinom.

Premiera 45-minutnega filma je bila 31. avgusta letos v Kulturnem domu Ljutomer. Če ste jo zamudili, si film lahko ogledate na spletu.Ljutomer je tudi sicer mesto s filmsko zgodovino. V njem je dr. Karol Grossmann, pionir slovenskega filma, posnel prve slovenske filmske zapise: leta 1905 kratka filma Odhod od maše v Ljutomeru ter Sejem v Ljutomeru, naslednje leto pa še tretjega Na domačem vrtu. V Ljutomeru je gostil tudi velikana filma Fritza Langa, ki je nedvomno vplival na Grossmanovo filmsko ustvarjanje. Ob stoletnici slovenske kinematografije so leta 2005 v Ljutomeru organizirali prvi Grossmannov festival fantastičnega filma. Šolski projekt tako sovpada z aktualnim dogajanjem lokalne skupnosti in gojenjem filmske kulture, ki jo je kot prvi v slovenskem prostoru zasejal dr. Karol Grossmann.


dr. Karol Grossman (1864—1929), pionir slovenskega filma
Fotografija: Alto Huber/Wikipedia


Miloš Bavec

Source: www.grossmann.si


Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-08-18 18:43:223.233.217.106