16. september - mednarodni dan zaščite ozonske plasti
16. 9. 2015  •  Izobraževanje, Okolje

Danes, 16. septembra, je mednarodni dan zaščite ozonske plasti.

Sonce poleg svetlobe, ki jo vidimo, oddaja tudi svetlobo, ki je naše oči ne morejo videti. Del te nevidne svetlobe je ultravilojična svetloba, ki je nevarna za organizme. Poškoduje lahko celice, povzroča kožne opekline in kožnega raka, poškoduje oči ter slabša imunsko odpornost. Pri rastlinah lahko upočasni rast in slabša kmetijski pridelek, umiranje živali in rastlin pa lahko prizadene prehransko verigo.


Ultravijolična svetloba pri rastlinah upočasni rast in slabša kmetijski pridelek.
Foto: JuergenGER/Pixabay

Zaradi zgradbe ozona lahko ozonska plast ščiti pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Brez ozonske plasti življenje, kot ga poznamo na Zemlji, ne bi bilo mogoče. Ne rastline, ne živali, niti človek ne bi mogli preživeti.

Ozonska plast je sestavni del Zemljinega ozračja in se nahaja v stratosferi 15 do 30 kilometrov nad površjem. Na tej višini je ozona veliko več kot drugje v ozračju. Ozon je plin, ki je po zgradbi še najbolj podoben kisiku, ki ga potrebujemo za dihanje. (Razlika med njima pa je v tem, da je kisik, ki ga dihamo, zgrajen iz dveh atomov kisika, ozon pa iz treh.)

Pred 30 leti so znanstveniki ugotovili, da se je plast ozona manjšala bolj, kot so predvideli naravni procesi. Za takšno tanjšanje ozonskega plašča so še danes odgovorni plini, ki smo jih naredili ljudje (najpogosteje so to ogljikovodiki, ki vsebujejo klor) in v naravi razpadajo zelo počasi.


Za hitrejše razpadanje ozona so v veliki meri odgovorni plini, ki smo jih uporabljali v sprejih.
Foto: OpenClipartVectors/Pixabay

V preteklosti smo te pline uporabljali za potisne pline v sprejih in penah, hladilne tekočine v hladilnikih, kot gradnike različnih snovi iz plastike, za raztapljanje snovi, ki se ne topijo v vodi, pa tudi za gašenje požarov.

Danes so proizvodnja, uvoz in izvoz takšnih izdelkov prepovedani, v novih napravah pa smo jih nadomestili z drugimi snovmi. Kljub temu ozonsko plast še vedno ogrožajo snovi, ki so že v okolju, pa tudi snovi iz starejših naprav, ki ogljikovodike s klorom še vedno vsebujejo (na primer polivinilaste vrečke).

Ne glede na debelino ozonske plasti nekaj škodljivih ultravijoličnih žarkov s Sonca vedno pride do površine Zemlje. Zato je pomembno, da zmanjšamo nepotrebno izpostavljenost sončnim žarkom ter s kremo in sončnimi očali zaščitimo svojo kožo ter oči.


S kakovostnimi sončnimi očali zaščitimo svoje oči pred ultravijoličnimi žarki.
Foto: Hans/Pixabay


Benjamin Kralj

Vir: www3.epa.gov, environment.nationalgeographic.com, www.arso.gov.si, www.mkgp.gov.si


Povezane novice:
27. oktober - svetovni dan delovne terapije
Slike sončnih zahodov razkrile onesnaženost ozračja skozi stoletja
Zaskrbljujoče taljenje na Antarktiki

Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-08-18 19:01:483.233.217.106