Počitnice pri nas in pri sosedih
31. 10. 2015  •  Izobraževanje, Prosti čas

Pred 1. novembrom šolarji in učitelji osnovnih in srednjih šol v Sloveniji prvič stopijo v počitniški čas. Jesenskim počitnicam sledijo še novoletne, zimske, prvomajske in poletne. Njihovo trajanje se zaradi različne razporeditve praznikov in vikendov med šolskimi leti razlikuje, če pa jih primerjamo s počitnicami v drugih državah, opazimo precejšnje razlike.

V Sloveniji jesenske počitnice trajajo praviloma en teden v času praznikov dneva reformacije (31. oktober) in dneva spomina na mrtve (1. november), novoletne počitnice pa trajajo od božiča (25. decembra) do konca novoletnih praznikov (1. januarja), kar nanese osem dni. Zimske počitnice trajajo en teden, a se začnejo različno za tako imenovana "vzhodni del" in "zahodni del" države. En del začne počitnice s tretjim ponedeljkom v mesecu februarju, drugi del pa teden dni kasneje. Potem so tu še prvomajske počitnice, ki trajajo od dneva upora proti okupatorju (27. aprila) do zaključka prvomajskih praznikov (2. maj). Najdaljše so seveda poletne počitnice, ki se začnejo po zadnjem dnevu pouka z dnevom državnosti (25. junija) in trajajo do konca avgusta.


Šolski koledar za šolsko leto 2015/2016.
Vir: SVIZ

Prvi in zadnji dnevi počitnic so večinoma določeni z datumi. Zato je pomembno, ali je dan pred ali za tem datumom vikend (sobota ali nedelja). Tako se počitnice lahko še nekoliko podaljšajo, posledično pa v enem in drugem šolskem letu trajajo različno dolgo.
Letošnje šolsko leto 2015/2016 ima v Sloveniji približno 14 tednov počitnic, od tega bo 10 tednov poletnih počitnic.
Razpored pouka v šolskem koledarju določi vsaka država zase. Tako ni nenavadno, da so med državami precejšnje razlike tudi v razporedu in trajanju počitnic. V nekaterih državah celo znotraj njenega ozemlja najdemo različno dolge počitnice.


Število tednov počitnic v posameznem šolskem letu po posamezni državi.
Vir: jakubmarian.com

Če je v Sloveniji vseh počitnic za 14 tednov, jih je v Italiji do 18, v Bolgariji do 19, na Danskem pa zgolj 11. Še bolj pa se razlikuje trajanje poletnih počitnic, ki jih je v Sloveniji 10 tednov, v Italiji 14, v Bolgariji do 16, v Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem pa le 6 tednov.


Število tednov poletnih počitnic v šolskem letu po posamezni državi.
Vir: jakubmarian.com

Primerjava večjega števila držav je težavna, saj vsaka država zase določa svoj šolski koledar. V nekaterih državah imajo to pravico kar okrožja (Nemčija, Španija, Italija, Avstrija, Švica), občine (Norveška, Švedska) ali celo vsaka šola zase (Irska, Anglija, Wales). O pestrem razporedu šolskih počitnic se lahko prepričate na spodnji grafiki (za povečavo kliknite na sliko).


Razpored počitnic v šolskem letu 2015/2016 v različnih državah. Slovenija je označena z oznako SI v zeleni barvi. Za povečavo kliknite na sliko.
Vir: Eurydice

Primarno izobraževanje predstavlja pridobivanje osnovne izobrazbe, sledi mu sekundarno izobraževanje, kjer je znanje pri posameznih predmetih poglobljeno in razširjeno z novimi predmeti. Primarno in sekundarno izobraževanje trajata v različnih državah različno dolgo. Devetletna osnovna šola v Sloveniji pravzaprav združuje primarno izobraževanje (1.-6. razred) in nižje sekundarno izobraževanje (7.-9. razred). Višje sekundarno izobraževanje pa pri nas predstavljajo srednje šole (1.-3. oz. 4. letnik).

Primarno izobraževanje, trajanje v letih
Zemljevid s trajanjem primarnega izobraževanja v posamezni državi. Slovenija je označena z barvo, ki ustreza šestim razredom osnovne šole.
Vir: worldbank.org

Primarno izobraževanje v Sloveniji ni niti med najdaljšimi niti med najkrajšimi. Enako v šolskem letu nimamo ne najmanj ne največ počitnic. Za uživanje v jesenskih, zimskih in poletnih vragolijah bi kakemu šolarju gotovo ustrezal še dodaten teden ali dva počitnic. Podobno bi komu za dobro spoznavanje šolskih vsebin ustrezala dodatna ura ali dve. A čas, ki ga imamo, je omejen, zato je pomembno, da ga izkoristimo po svojih najboljših močeh in za kakovostno znanje damo vse od sebe - počitnice so za počitek, med poukom pa akcija.

Podatke o trajanju počitnic po državah je na spletni strani http://jakubmarian.com v prispevku "School holidays by country in Europe (map)" objavil Jakub Marian, ki je tudi prijazno dovolil uporabo gradiva za potrebe tega prispevka na Tiktaktest.si, za kar se mu iskreno zahvaljujem.

Benjamin Kralj

Vir: www.vlada.si, www.sviz.si, jakubmarian.com, data.worldbank.org, webgate.ec.europa.eu


Povezane novice:
Šolski koledar 2012/2013 za OŠ
Znanstival dogodivščin

Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-08-18 18:25:193.233.217.106