Tehnologija

61 sekund v minuti
30. 6. 2015
Nocoj bo dnevu dodana prestopna sekunda, zaradi katere bo dan daljši od drugih dni v letu. Z dodatno sekundo bo Zemljino gibanje okoli svoje osi natančneje usklajeno z atomskimi urami.

Varčna hiša s presežkom energije
2. 10. 2014
Mrzle zime ter vroča poletja so znosnejši, če lahko prostor okoli sebe ogrejemo ali ohladimo. Spreminjanje temperature okolice ni zastonj, zimski in poletni stroški pa se med sabo ne izničijo, temveč le seštevajo. Stroške lahko zmanjšamo na različne načine, a pravi rezultat lahko ponudi le hiša, s katero bomo več energije pridelali, kot porabili. Ena prvih takih stoji v Washingtonu.
Sateliti #4: Kako deluje satelit?
16. 9. 2014
Ko je satelit v orbiti, ga moramo usmeriti v pravo smer, vzpostaviti z njim komunikacijo, preveriti, če je dobro prestal izstrelitev in če vse deluje kot mora. Sateliti so zato opremljeni z določenimi napravami, ki omogočajo njegovo osnovno delovanje. Vsak od njih pa ima nato še dodatne senzorje, ki so odvisni od satelitove misije. Tokrat si oglejmo osnovne komponente, ki so skupne (skoraj) vsem satelitom.
Sateliti #3: Izstrelitev satelita v orbito
29. 5. 2014
Kaj so sateliti, že vemo. Vemo tudi, kako in zakaj krožijo okrog Zemlje. Tokrat pa bomo spoznali, kako jih spravimo z Zemlje v vesolje.
Zaskrbljujoče taljenje na Antarktiki
22. 5. 2014
Opazovanje taljenja ledu na Antarktiki je pokazalo, da se led na zemeljskem južnem kontinentu danes tali hitreje kot pred leti. Po podatkih meritev, ki jih je opravil satelit Evropske vesoljske agencije (ESA) CryoSat-2, so znanstveniki izračunali, da Antarktika vsako leto izgubi za 159 Gt (159 x 1012 kg) ledu.
Slike sončnih zahodov razkrile onesnaženost ozračja skozi stoletja
24. 4. 2014
Grški znanstveniki so z opazovanjem umetniških del ugotovili, da se v barvah, ki so jih umetniki uporabili za slikanje sončnih zahodov, skrivajo pomembne informacije. Predstavljaj si slikarja, ki stoji ob robu jezera in slika sončni zahod. S čopičem po platnu vleče poteze izbranih barv in skuša čim natančneje zabeležiti trenutek. Izbira barve, kot jih vidi, s tem pa nehote zabeleži stanje delcev v ozračju.
Copyright © 2010-2022 - Tiktaktest TM ®.2022-08-18 18:44:313.233.217.106